Úvod » Basmati rýže, produkty z rýže » Basmati rýže Shalamar, 5kg
5kg Basmati rýže (Basmati rice)
Basmati je nejkvalitnější odrůda rýže, pěstovaná na úpatí Himalájí v Pákistánu. Naši basmati rýži Shalamar dovážíme z Pákistánu napřímo, sami si vybíráme farmáře i sklizeň pro nejvyšší možnou kvalitu.
Skladujte v suchu a chladu. Země původu Pákistán.
Basmati rýže Shalamar Foods je pěstována v Pákistánu na místech, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců. Kvalita této basmati rýže je dána i způsobem sklizně. Minimálně rok a půl je uskladněna v suchu a temnu. Po tuto dobu basmati rýže vysychá a díky nízkému obsahu vody v zrnech má nejen lepší chuť, ale nelepí se, je sypká a rychlá pro přípravu.
Basmati rýže Shalamar Foods je dodávána v textilním balení se zipem a všitou nepropustnou vložkou.
Základní recept na přípravu rýže basmati:
Basmati rýži nejdříve propláchněte a namočte do studené vody na 25 - 30 minut. Přesný poměr je jeden díl rýže na dva díly vody. Přidejte trochu soli, olej a celý římský kmín. Případně nechte rýži čistou, bez koření. V nezakryté nádobě přiveďte k varu. Jakmile voda začne "chytat var", rýži přiklopte a vypněte sporák. Nechte takto stát 25 minut, pak zlehka prokypřete vidličkou a podávejte. Všechna voda se vstřebá, není potřeba rýži cedit. Tímto způsobem můžete basmati rýži připravit na sporáku nebo v troubě.
Koření vhodné k basmati rýži:
Bobkový list 20g Hřebíček, 50g Kardamom černý 50g
Muškátový květ celý 50g Muškátový oříšek celý 100g Kurkuma mletá, turmerik 100g
Indické směsi kari koření k dochucení basmati rýže:
Koření na rýži a pilaf, 50g Koření na jehněčí pilaf, 65g Koření na pilaf Biryani Masala 100g
Keema Biryani: Biryani z mletého masa se zeleným hráškem
Potřebujete: 200gr basmati rýže (váha je uvedena v suchém stavu), 300g mleté hovězí, 1 červená cibule nakrájená najemno, 1/2 hrnku mraženého hrášku, 1 vrchovatou lžičku česnekovo-zázvorové pasty, ½ lžičky kurkumy, 1 lžičku mleté garam masaly, ½ lžičky mletého římského kmínu, ½ plechovky krájených rajčat, sůl, chilli pasta (množství podle chuti), 1 kousek celé skořice, 3 tobolky černého kardamomu, 1 lžč hřebíčku, 2 bobkové listy, 400ml vody na rýži a čerstvý koriandr na závěr.
Postup: 1) Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli, zelenou chilli pastu a pastu česnek se zázvorem. Vše promíchejte a opékejte asi 5 minut. Přisypte garam masalu a římský kmín. Koření smíchejte s cibulkou a zlehka opečte (stačí jen půl minutky). Přidejte rajčata (i s tekutinou) a pokud to je třeba ještě trochu vody. Vše pomalu vařte na nízkou teplotu asi deset minut. Vmíchejte maso, hrášek a dochuťte solí. Vše promíchejte a duste 20 minut. Masovou směs přendejte do zapékacího pekáčku s poklicí.
2) Rýži opláchněte v sítu pod tekoucí vodou a namočte alespoň na 30 minut. Vedle v pánvi rozehřejte olej. Přidejte všechno celé koření (skořice, hřebíček, kardamom a bobkový list) zlehka opečte. Ke koření nasypte slitou rýži, přidejte kurkumu a opečte. Olej nesmí být moc rozpálený, aby se rýže nepřipekla a nerozlámala. Rýži rozetřete na masovou směs, nepromíchávejte a zalijte vodou. Vody je vždy dvojnásobné množství než rýže. Přiklopte a pečte 25 minut v rozehřáté troubě na 200 °C. Nechte přiklopené ještě 20 minut stát.
Aby rýže nebyla vysušená a tvrdá, utěsněte víko zapékací misky tak, aby z ní neunikala žádná pára. Z vody polohrubé mouky a trochy oleje udělejte těsto. Vyválejte silnější váleček a ten nalepte kolem celého obvodu zapékací misky. Víko misky přilepte těstem k pekáči. Takto zůstane rýže krásně šťavnatá a nadýchaná.
NEJPRODÁVANĚJŠÍ