Ghobi masala je jednoduchý a zároveň velmi chutný recept, který jsem se naučila od indického kuchaře Sajima. Je to rychlé domácí jídlo, které si pro sebe často vařili kcuhaři v indické restauraci Indian Ideal. Zachutná tedy hlavně těm, kdo na indicé kuchyni oceňují nejen plnou chuť vynikajícího koření, ale i skromnost surovin a jednoduchost přípravy.
Potřebujete:
1 na menší růžičky rozebraný květák, 1 velkou jemně pokrájenou cibuli, 1 střední rajče rozsekané nebo rozmixované na pastu, 4 stroužky prolisovaného česneku, 2-3 chilli papričky (sušené nebo čerstvé), 1 lžč podrceného celého koření od každého: římský kmín, koriandr. Sůl a 1 úspornou lžičku mletého koření od každého: garam masala, římský kmín a koriandr (mleté chilli - množství dle vlastní preference).
Postup:
Na větším množství středně rozpáleného tuku krátce orestujte celé chilli papričky, podrcený římský kmín a koraindr. Přisypte velkou jemně pokrájenou cibuli a opečte téměř dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek, krátce orestujte a vmíchejte rajče. Zprudka vyduste na tuk. Osolte a vmíchejte všechno mleté koření.
Přisypu na na menší růžičky rozebrany květák, zastřiknu vodou a dusím na nižší teplotu doměkka. Hotové posypu čerstvým koriandrem a podávám s plackami čapati.