Indické rajčatové polévky vařím od podzimu do jara dost často a receptů mám hned několik. Dnes vám představím ten nejjednodušší a nejrychlejší, na kterém miluji kombinaci teplého koření garam masaly s křupavými kousky čerstvého zázvoru. Je to kombinace, která zahřeje, povzbudí a osvěží zároveň.
Potřebujete:
4 velká sladká rajčata pokrájená na drobné kostičky (pokud rajčata nejsou sladká, nahraďte plechovkou italských rajčat), 1 menší pokrájenou cibuli, 2 lžíce ghee, půl lžíce nadrobno pokrájeného čerstvého zázvoru, 1 lžč prolisovaného česneku, 3 usekané snítky čerstvého koriandru, 1 indický bobkový list tamala, 3 hřebíčky, 1 lžč mleté garam masaly, hrnek vývaru nebo vody, sůl, 1 lžíci hnědého cukru. Na závěr: Půl lžíce čerstvého nadrobno pokrájeného zázvoru, čerstvý koriandr.
Postup:
1) Na rozehřátém ghee krátce orestujte bobkový list a hřebíčky. Přisypte cibuli a nechte zesklovatět. Vmíchejte prolisovaný česnek, usekaný čerstvý koriandr a čerstvý zázvor. Vše několikrát produste na tuk, aby vymizely všechny syrové kyselé vůně. Vmíchejte mletou garam masalu a přisypte rajčata. Zprudka vyduste na tuk.
2) Zalijte vývarem nebo vodou, osolte a přisypte hnědý cukr. Vařte cca 30 minut a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Do hotové polévky vmíchejte čerstvý zázvor. Kdo snese, může dát i větší množství než je uvedené v receptu (ta exploze svěží chuti, když kousnete do čerstvého zázvoru je na téhle polévce nejlepší!) Dle chuti můžete ještě dosladit. Polévku na talíři zjemněte trochou smetany a sypte čerstvým koriandrem.