Poteřbujete: máslo ghí, malou jemně pokrájenou cibuli, plnou lžičku česnekovo-zázvorové pasty, 5 tobolek zeleného kardamomu, kousek celé skořice - asi 2 cm, 1 lžička turmeriku, 1 lžička mletého koriandru, čerstvé chilli nebo chilli pastu, 5 lžic hutného bílého jogurtu (Hollandia je dobrá), 1 rajče rozsekané na pastu, sůl dle chuti, 4 kousky horní kuřecí stehna s kostí a bez kůže, 2 lžíce kešu.
Uvedené množství stačí na dvě (hodně velké) porce. Originální recept uvádí mandle – protože bych je ale musela nejdříve spařit a oloupat (což je moc práce… :-) nahradila jsem je kešu. Výsledek byl báječný! Můžete ale vyzkoušet mandle a jako menší obměnu na závěr ještě přidat kokosové mléko.
Postup:
1) V hlubší pánvi rozpalte ghí a přidejte cibuli. Ztlumte teplotu, aby se cibule opékala hodně pomalu. Přidejte celou skořici a kardamom, dobře promíchávejte a nechte takto pomalu opékat dalších pět minut. Vmíchejte česnekovo-zázvorovou pastu. Opékejte dalších pět minut a míchejte, aby se nic nespálilo. Přidejte mleté koření (turmerik, koriandr) a chilli pastu. Postupně vmíchejte bílý jogurt. Jogurt přidávejte po jednotlivých lžících a pokaždé jej nechte zhoustnout, aby se tekutina z jogurtu odpařila. Vmíchejte rajče a podle chuti osolte. Přidejte horkou vodu podle potřeby a přikryté vařte na mírnou teplotu 10 minut.
2) Zatímco omáčka tiše bublá a voní skořicí a kardamomem, opražte vedle na pánvi mandle nebo kešu (záleží, čemu jste dali přednost). Dobře míchejte, ať se nespálí – praží se na sucho. Opražené kešu hoďte do stolního mixéru a přidejte dostatek vody, abyste mohli umixovat jemnou pastu (musí být úplně hladká, jemná zrnka nejsou dovolena :-)). Ve stejné pánvi na troše oleje opečte ze všech stran i kuřecí maso.
3) Kešu pastu vmíchejte do omáčky. Promíchejte a přidejte i kuřecí maso. Společně vařte dalších 30 minut nebo dokud maso není zcela měkké. Pokud je omáčka příliš hutná, nařeďte trochou vody. Pokud je moc tekutá, nechte přebytek vody vyvařit. Hotové kari je hutnější, krémové.
Před podáváním posypte čerstvým koriandrem. Podávejte s dušenou basmati rýží a plackami čapátí.