Potřebujete: 2 střední hlízy červené řepy, (od oka) zhruba poloviční množství červené čočky - před namočením, 1 střední červenou cibuli, 1 lžičku celého římského kmínu, ½ lžičky mletého římského kmínu, máslo ghí a trochu oleje, 1 vrchovatou lžičku mletého česneku, sůl.
Postup:
1) Řepu oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a v osolené vodě vařte asi 25 minut. Slijte. Zvlášť uvařte v nesolené vodě propláchnutou červenou čočku (cca 20 minut). Vodu Také slijte.
2) Na pánvi mírně rozehřejte ghí s trochou oleje. Krátce na něm opečte celý římský kmín, přidejte pokrájenou cibulku a nechte lehce zezlátnout. K cibuli přisypte červenou čočku, dvě minutky promíchávejte a pak přidejte i vařenou řepu. Vše dochuťte česnekem, solí a mletým římským kmínem. Salát nejlépe chutná ještě teplý posypaný bylinkami. Podávejte s čerstvým pečivem, slanými krekry nebo plackami.