Na marinádu potřebujete: větší lžičku kurkumy, chilli podle chuti, sůl, šťáva z jednoho citronu, olej. Na masalu: olej, 3 střední cibule, 1 plechovka rajčat, česnekovo-zázvorová pasta, vrchovatá lžička kurkumy, garam masala mletá, sůl, kelímek bílého jogurtu, lžíce pískavice, čerstvý koriandr. Dále potřebujete: asi 300g krevet, miska suché rýže, šafrán a menší hrnek mléka na jeho namočení.
1) Krevety oloupejte a nechte hodinu v chladu marinovat. Rýži namočte na 30 minut v osolené vodě v poměru jeden díl suché rýže na dva díly vody. Do vody můžete přidat i pár kapek oleje.
2) Na oleji opečte jemně pokrájenou cibuli a přidejte česnekovo-zázvorovou pastu. Po pár minutách vmíchejte rajčata z plechovky (včetně omáčky) a kurkumu. Duste při nízké teplotě 10 minut. Pokud je to nutné, dolijte trochu vody.
3) Mezitím si vedle na pánvi opečte na troše ghí krevety. Stačí jim 3-4 minuty. K rajčatům přidejte jogurt, opečené krevety a vrchovatou lžičku garam masaly. Duste 5 minut a pak odstavte ze sporáku. Přidejte pískavici.
4) Rýži pomalu přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, vypněte sporák a nechte ji přiklopenou takto stát 25 minut. Nemíchejte, ať se zrnka nerozbijí. Zapékací misku vymažte ghí a rozprostřete polovinu rýže. Rýži posypte garam masalou a dejte vrstvu krevet. Navrch rozprostřete zbylou rýži a přelijte ji šafránovým mlékem. Můžete udělat pouze třívrstvé biryani nebo udělat vrstev více – vždy však končete rýží.
5) Nejdůležitější na celém vaření je pečení tak, aby zůstalo byriani „šťavnaté“ a rýže nebyla suchá - z pekáče nesmí unikat pára, tj. poklička k hrnci musí perfektně sedět. Na to mají indičtí kuchaři úžasný trik: z mouky a vody udělají těsto, které „nalepí“ po horním obvodu zapékací misky a pak do něj přitisknou pokličku. Biryani zapékejte půl hodiny na 180°C.