Basmati rýže a české jahody - jak jdou dohromady? Snadno a Sladce... Firni je klasický indický dezert, jehož základem je rýže. Ačkoli postup v tomto receptu uvádí, že namočenou rýži nejdříve rozmixujete a pak teprve vaříte, můžete postup obrátit pokud Vám zbyla už vařená rýže od oběda (bez koření, samozřejmě!)
K přípravě firni můžete použít i čerstvá jablka, banány, maliny nebo hutné marmelády. Část mléka můžete nahradit smetanou. Firni bude krémovější a sladší. Firni se tradičně dochucuje i růžovou vodou, mletým zeleným kardamomem a směsí nahrubo sekaných pistácií a mandlí.
Na 4 porce potřebujete: 4 hrnky tučného mléka, 8 lžic rozmačkaných jahod, 4 lžíce basmati rýže, 6 lžic vanilkového cukru (nebo třtinový cukr + vanilková esence). Cukru můžete dát více nebo méně podle vlastní chuti.
1) Basmati rýži předem propláchněte a nechte stát ve vodě čtyři hodiny. Pak vodu slijte a přidejte trochu mléka - jen tolik, abyste rýži mohli umixovat nebo umlít na hrubou kaši. Omyté jahody rozmačkejte vidličkou a jednu lžičku rozmačkaných jahod dejte na dno každého pohárku.
2) Do silnostěnné pánve nalijte mléko a přiveďte k varu. Do vařícího mléka přidejte rozmačkanou basmati rýži a za stálého míchání vařte na nízkou teplotu 10 - 15 minut. Až bude mít firni konzistenci krupicové kaše (po vychladnutí ještě ztuhne), vmíchejte cukr a stáhněte z plamene. Pár minut nechte vychladnout a vmíchejte rozmačkané jahody. Podávejte chlazené.