Protože zázvor je podle prastarého indického učení potravina z kategorie „teplé“ – tedy má sama o sobě schopnost prohřát celý organismus a navíc dokáže z těla vyhnat spoustu neduhů. Zázvor má tak široký záběr příznivých účinků, že je v ajurvédě nazýván „univerzálním lékem.“ Zázvor je přírodní a velmi silný antioxidant, a ačkoli původem z deštného pralesa, statečně se pustí do boje i s klasickou českou rýmou. Proto jakmile rtuť teploměru klesne pod patnáct stupňů, vyhodím z lednice ananas i kiwi (které tělo naopak ochlazují) a doplním zásobu čerstvého zázvoru.
Inspirujte se mými zázvorovými tipy, užívejte podzimu bez nachlazení či jiných úhon a „zázvor vás provázej!“
Pečený zázvorový čaj
Potřebujete: 1kg zázvoru, 800g cukru krystal, lžíce badyánu, lžíce hřebíčku, dva větší nalámané kusy skořice, 2 oloupané citrony pokrájené na kostičky, 50 ml rumu. (Uvedená množství platí pro kilo zázvoru. Upravte si tedy dávky podle skutečné váhy zázvoru.)
Postup:
1) Zázvor nakrájejte na kostky nebo plátky a rozprostřete do menšího pekáčku. Zasypte cukrem, přidejte všechno koření a citrón. Vše zalijte vodou tak, aby byl zázvor ponořený a ještě plus 2 cm navrch. Čaj pečte zakrytý asi 40 minut na 200°C.
2) Ihned po dopečení vmíchejte rum a ještě horké plňte do zavíracích sklenic. Obraťte dnem vzhůru dokud zcela nevychladnou.
Kandované zázvorové lupínky
Postup:
1) Zázvor oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Nasypte do hrnce a přidejte vodu tak, aby byl zázvor zcela ponořený plus ještě 1 cm navrch. Přiveďte k varu a vařte 30 minut.
2) Slijte vodu, ale zachyťte ji do větší mísy. Z této slité vody odeberte ½ hrnku a nalijte zpět do hrnce (zbylou vodu nevyhazujte, bude se ještě hodit). Přidejte cukr, rozmíchejte a nasypte vařené plátky zázvoru. Přiveďte k varu a na střední stupeň vařte nezakryté cca 30 minut. Občas promíchejte.
3) Zázvorové lupínky vyjměte děrovanou naběračkou nebo je slijte, ale sladký zázvorový sirup zachyťte a nevylévejte. Jednotlivé zázvorové lupínky od sebe oddělte a nechte dvě hodiny proschnout. Ideální je, máte-li mřížku na cukroví. Do větší misky nasypte krystalový cukr a promíchejte v něm zázvorové lupínky, aby se obalily cukrem z obou stran. Slitou vodu využijete k přípravě zázvorového sirupu:
Zázvorový sirup
4) Sladký zázvorový sirup i slitou vodu, ve které se lupínky vařily, vraťte do hrnce a opět přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut a pak ještě horké nalijte do šroubovacích sklenic. Otočte dnem vzhůru a nechte takto stát až do vychladnutí.
Samozřejmě si kandovaný zázvor i sirup můžete ponechat pro vlastní potřebu - ale taky je můžete opatřit cedulkami nebo teplými čepicemi (cokoli je vám milé :-)) a věnovat je jako vánoční dárek přátelům a kolegům.