Jedno moudré přísloví praví: "Užívejte jídlo místo léků nebo budete užívat léky místo jídla" a naprosto přesně vystihuje recept na kuřecí maso dušené v masale s pořádnou porcí zázvoru, vařenou cizrnu a dušenou rýží.
Potřebujete: 1/2 kg kuřecího masa (kombinuji kousky s kostí i bez kosti), 1 hrnek vařené cizrny, 1 větší najemno pokrájenou cibuli, 2 menší rajčátka z plechovky včetně šťávy, 1lžč česnekovo-zázvorové pasty, 1 plnou lžíci čerstvého strouhaného zázvoru, 5 tobolek zeleného kardamomu, 1 lžč římského kmínu, 2-3 chilli papričky, cca 1 úspornou lžičku od každého: garam masala mletá, koriandr mletý, směs mletého chilli deggi mirch, sůl, rostlinný olej, máslo ghí.
1) Do hlubší pánve naliji větší množství tuku (kombinuji rostlinný olej a máslo ghí). Tobolky zeleného kardamomu nejdříve lehce naříznu a pak na tuku krátce orestuji spolu s římským kmínem a chilli papričkami. Čerstvé chilli papričky také vždy nařízněte. Jakmile se koření rozvoní, vmíchejte cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte česnekovo-zázvorovou pastu. Restujte dokud cibule není zlatohnědá. Základ můžete nyní opatrně zastříknout malým množstvím vody a opět zcela vydusit na tuk. Tento postup můžete několikrát zopakovat. Docílíte lepšího základu a kari získá svou charakteristickou strukturu.
2) Přidejte všechno mleté koření (garam masalu, koriandr, deggi mirch), rychle promíchejte. Přihoďte rozsekaná rajčátka a čerstvý strouhaný zázvor. Vyduste na tuk. Přidejte kousky kuřecího maso, osmahněte z obou stran, dle chuti osolte a zastříkněte vodou. Duste, dokud maso není zcela měkké a základ omáčky se zredukuje - tedy klesne ke dnu a tuk se začne oddělovat. Průběžně doplňujte vodu dle potřeby.
3) Do hotového jídla vmíchejte vařenou cizrnu. Dejte si ale pozor, aby cizrna byla dokonale uvařená. Nedovařené luštěniny způsobují nadýmaní a střevní potíže. Vařenou cizrnu nemusíte kouska, rozmáčknete ji podobně jako vařený brambor. Podávejte s dušenou basmati rýží a kopečkem bílého jogurtu, který přímo na talíři mícháme se šťávou.