Já a tapiokový puding... To byla hodně dlouhá cesta. Když jsem ho uvařila poprvé, byla jsem zklamaná. Vysvětlovala jsem si to tím, že se mi asi nepovedl. Druhé zklamání přišlo, když jsem byla indickými kamarády ujištěna, že se povedl - je prý "výborný" a přesně takhle má chutnat... Na dlouho jsem tapioku vypakovala z jídelníčku, abych se k ní později vrátila. A to, když jsem kvůli synovi musela držet bezmléčnou dietu. Tapioka se náhle jevila jako ideální varianta. Chvilku trvalo, než jsem vypilovala přesný poměr tekutiny a tapiokových kuliček aby puding nebyl ani moc tekutý ani moc hutný a vyzkoušela několik různých příchutí. Postupně jsem tapioce přicházela na chuť a dnes ji připravuji pravidelně každý týden. Nejenže mám dobrý pocit z toho, že dělám něco prospěšného pro své tělo, ale dokonce si na ní i pochutnám!
Proč je dobré přijít tapioce na chuť:
- tapioka obsahuje vápník, fosfor, draslík a hořčík. Je také dobrým zdrojem železa, kyseliny listové a vitamínu B.
- Tapioka je přirozeným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin.
- Tapiokové perly jsou zdravým zdrojem karbohydrátů s nízkým obsahem cholesterolu.
- Tapioka neobsahuje lepek.
Tapiokový puding z kokosového mléka (bez lepku a laktózy)
Potřebujete (na 4 porce): 1/2 hrnku tapiokových perel (hrnek = 250ml), 1 plechovku kokosového mléka, 1/2 plechovky vlažné vody, agáve sirup nebo třtinový cukr (cca 1-2 lžíce - dávám "podle oka" a aktuálního rozpoložení).
Postup: 1) Tapiokové kuličky nasypte do mísy a přidejte kokosové mléko, vodu i sladidlo (cukr nebo sirup). Nechte namočené přes noc nebo aspoň 4 hodiny. Na středním plameni pomalu přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 15 minut. Míchejte stále - a odspodu! Tapioka se lepí na dno hrnce a želíruje.
2) Cca po 15 minutách stáhněte a nalijte do připravených misek. Tapioka po vychladnutí ještě lehce zhoustne, nevařte ji proto úplně do tuha. Správná konzistence je podobná jako u klasického pudingu. Na puding navrstvěte čerstvé ovoce podle chuti a posypte rozsekanými kešu ořechy.
Poznámka: Některé recepty uváději, že tapioku stačí namočit jen na 20 minut, případně namočení tapioky předem vůbec nezmiňují. Vyzkoušela jsem i tyto varianty a opravdu je nutné tapioku namočit na několik hodin. Ve středu kuliček zůstaly tuhé středy a nepomohl ani delší čas varu.