Občas prostě není nálada, chybí inspirace nebo je málo času. Takže otázka "co dneska uvařit" pro mě představuje neřešitelný problém. I proto mám ráda krabičky koření od Shanu. Na zadní straně krabiček jsou přímo k dané směsi koření popsané recepty. Krevety a rybí filé zůstaly v mrazáku ještě od Vánoc, takže tentokrát jsem sáhla po naší novince - Směsi koření na pečenou rybu - inspirace na sobotní oběd byla na světě! Ačkoli je tato směs dle výrobce určená zejména k rybám, nejvíc mi chutná na krevetách. Směs je mírně pálivá a nejvíc vyniká kombinace řeckého sena, kardamomu a kurkumy. Na zadní straně obalu objevíte tři recepty s krevetami a rybím filé.
1) Rybí filety v kokosovém kari
Na 4 porce potřebujete: 4 rybí filety (Nowaco filé z Aljašky), 1 lžíce česnekovo-zázvorové pasty, 1/2 plechovky krájených rajčat, plechovka kokosového mléka, 1 a půl lžičky směsi koření na pečenou rybu, kari listy, 1 velká cibule pokrájená najemno, olej.
Postup: Na oleji krátce opečte rybí filety. Vyjměte a dejte stranou. Na stejném oleji opečte nakrájenou cibuli. Přidejte kari listy a krátce osmahněte. Vmíchejte česnekovo-zázvorovou pastu, rajčata a směs koření na ryby. Vše promíchejte, opečte a přilijte 1/2 plechovky kokosového mléka. Můžete dolít trochu vody a přiklopené nechte cca hodinu vařit na nízký stupeň. Všechny chutě se díky dlouhému vaření krásně propojí.
Do kari vraťte fybí filety, dolijte zbytek kokosového mléka a je-li třeba ještě trochu vody. Vše pomalu vařte, dokud rybí maso není měkké. Před koncem varu nechte přebytečnou vodu vyvařit, aby výsledné kari bylo hutné. Podávejte s rýží basmati.
2) Rybí filety a krevety v marinádě
Utřete 3 stroužky česneku, plnou lžičku česnekovo-zázvorové pasty, rostlinný olej a vrchovatou lžičku směsi koření na pečenou rybu. Do vzniklé marinády naložte rybí filety a oloupané očištěné krevety. Marinádu do masa dobře vetřete. Maso nechte marinovat alespoň tři hodiny. Čím déle tím lépe.
Rybu i krevety opékejte v horkém oleji ze všech stran. Krevety nezapomeňte doplnit tamarindovou rajtou a citronovým dresinkem. Jako příloha je vhodný zeleninový salát, placky (a/nebo šťouchané brambory... Ke krevetám a tamarindové rajtě jsou opravdu výborné! :-))
3) Rybí filety a krevety opečené v těstíčku z cizrnové mouky
Postup je stejný jako v receptu číslo 2. Před samotným smažením ale marinované kousky ryby a krevety namáčejte v těstíčku z cizrnové mouky. Těstíčko připravte z jednoho hrnku cizrnové mouky a vody. Těstíčko by mělo mít konzistenci o něco hustší než palačinkové těsto. Do těstíčka není třeba přidávat koření, protože maso a krevety jsou marinované. Cizrnová mouka vytvoří křupavou lahodnou krustičku s lehkou příchutí oříšku.