Pomazánka z domácího indického sýru panýr je velmi jednoduchá a pokaždé si ji můžete připravit v jiné variantě. Kromě pečených paprik můžete přimíchat čerstvé bylinky, česnek, houby, ořechy nebo cokoli vás prostě napadne.
Základem pomazánky je indický sýr panýr. K přípravě panýru nepotřebujete nic víc než tučné (a tím myslím opravdu tučné – nejlépe farmářské) mléko a citronovou šťávu. Tuhý panýr pokrájený na kostky můžete použít do kari jako alternativu k masu nebo připravit panýrové špízy. Panýr vydrží pečení i smažení a nerozteče se jako většina tvrdých sýrů. Před přípravou ho můžete marinovat a následně ještě rychle opéct na pánvi (tradičně se k tomu v indické kuchyni používá hořčičný olej, který je však v EU jako potravina zakázaný).
Pokud panýr před ztuhnutím rozmělníte, můžete z něj připravit vegetariánské „karbanátky“ placičky Tikka ale také sladké dezerty, například šafránové Sandesh. Další využití panýru je pak nespočet variant domácích pomazánek, třeba ta s pečenými paprikami:
Budete potřebovat: 1L tučného mléka, 2-3 lžíce čisté citronové šťávy nebo octa, velkou červenou papriku, malý kelímek bílého jogurtu, sůl, lžičku mletého česneku.
Postup: 1) Nejdříve si připravte papriku – podélně rozkrojte na dva díly, položte do zapékací misky dužinou dolů a zakápněte olivovým olejem. Dejte péct asi na 200 °C cca 30 minut. Po upečení odstraňte z papriky vrchní popraskanou slupku.
2) Ve velkém hrnci přiveďte k varu mléko. Za stálého míchání povařte několik minut a přidejte citronovou šťávu nebo ocet. Stále promíchávejte ještě asi tři minutky. Přes ceník vystlaný plátýnkem sceďte syrovátku a zachycený sýr v plátýnku dobře vyždímejte. Vmíchejte jogurt, sůl, česnek a opečenou papriku pokrájenou na kousky. Vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
3) Pomazánka je nyní hotová, ale poněkud tekutá. Potřebuje uležet v chladu přes noc, kdy lehce zahoustne a ráno bude krásně krémově nadýchaná.