Mrkev skořice a kokos - jak jde tohle dohromady? Překvapivě velmi dobře! Příprava je jednoduchá a recept hodně variabilní. Můžete experimentovat s oříškama, čokoládovými křupinkami nebo obměnit ovesné vločky a připravit bezlepkovou variantu.
Potřebujete: 1 hrnek jemných ovesných vloček, 1 hrnek cizrnové mouky, 1 lžička prášku do pečiva (dávala jsem ten perníkový), 1 a ½ lžičky skořice, ½ lžičky soli, 1 a ½ hrnku nastrouhané mrkve, 1 hrnek posekaných kešu, 1 hrnek kokosové moučky nebo mletého kokosu, ½ hrnku agáve sirupu (můžete nahradit medem nebo jako sladidlo použít jen rozinky), ½ hrnku kokosového oleje (pokud ho máte v lednici, nechte ho v pokojové teplotě nejdřívě zkapalnět - olej musíte použít v tekutém stavu), 1 lžíce kakaa. Sušenky nejsou moc sladké. K doslazení můžete přidat hrst rozinek.
Postup: Nejdříve smíchejte (prošlehejte) všechny tekuté přísady. Vedle v misce promíchejte všechno sypké. Sypkou směs postupně zapracujte do tekuté části (nejlépe to jde rukou). Těsto je celkem mokré, ale není lepivé a dobře se s ním pracuje (zejména pokud si ruce potřete trochou kokosového oleje). Jednotlivé sušenky pečte na pečícím papíru asi 20 minut na 200 °C. (Nutno přizpůsobit vlastní troubě.) Množství je na cca 30 velkých sušenek.