Limetková zmrzlina z kokosového mléka
Tahle vynikající domácí zmrzlina je pro mě skutečným objevem roku. K její přípravě nepotřebujete zmrzlinovač, neobsahuje smetanu, vajíčko ani mléko. Složení zmrzliny je čistě rostlinné. Má úžasně krémovou hutnou konzistenci. Dominuje jí trpká chuť limetky a osvěžujícího kokosu.
Jo a ta podivná ingredience..? Tak tedy pozor (a pryč se všemi předsudky) - je to avokádo! Avokádo, které zmrzlině přidá na hutnosti, krémovosti, ale chuťově se takřka ztrácí daleko za limetkou, kokosem i agáve sirupem. Vyzkoušejte ji. Je dokonalá!
Potřebujete: dvě avokáda (pouze černá, měkká), 1/2 hrnku čerstvě vymačkané limetkové šťávy (odpovídá cca 4ks malých limetek. Použijte čistou šťávu bez dužiny a peciček - můžete přecedit přes jemné sítko), 1/2 hrnku agáve sirupu (nebo javorového sirupu), 1 hrnek kokosového mléka, 1/2 hrnku kokosového oleje (v tekuté formě). (Uvedené množství naplní zmrzlinový kontejner o objemu 1L. Míra "hrnek" = cca 250ml)
Postup:
1) Všechny uvedené ingredience rozmixujte dohladka. Hmotu ochutnejte a případně doslaďte nebo přidejte limetkovou šťávu. Vše nalijte do vhodné nádobky, kterou můžete dát do mrazáku a je opatřena víčkem, které těsně přiléhá. Nádobka musí být uzavřena opravdu pevně, aby se na zrmzlině netvořily krystalky.
2) Zmrzlinu dejte do mrazáku cca na dvě hodiny a pak ji zlehka prošlehejte elektrickým šlehačem. Dejte znova do mrazáku a tento postup zopakujte ještě alespoň jednou. Zmrlizna je pak nadýchanější. klidně zopakujete ještě dvakrát. Není nutné, ale na výsledku to bude znát. Dobrou chuť a krásné léto!
(Uvedené množství naplní zmrzlinový kontejner o objemu 1L.)