Kuřecí tikka masala (nebo-li "chicken tikka masala") je jedno z mála kari, do kterého nedávám žádné chilli a po kterém nepotřebuji sladký dezert. Proč? Protože kombinace mandlí, smetany a kokosového mléka je prostě dokonalá!! Nic dalšího už netřeba. Kdybych snad někdy měla pohostit zarytého odpůrce indické kuchyně, připravila bych mu právě kuřecí tikka masalu. Příprava sice není zrovna z nejrychlejších, ale pro mě je to sváteční jídlo plné indického optimismu, radosti a slunce. Po dlouhé zimě a chladných dnech je tahle krémová omáčka s křehkými kousky masa ten nejllepší způsob jak dopnit enrgii!
Potřebujete: 2 kuřecí řízky nakrájené na kostky. Na marinádu: 3 lžíce kokosového mléka (na recept ale spotřebujete celou 400g plechovku – pár lžic na marinádu a zbytek do omáčky), 2 lžíce hutného bílého jogurtu, trocha oleje, 1/2 lžičky od každého: mletý římský kmín, mletý koriandr, červená paprika, mletá garam masala.
Na tikka masalu: 1 střední cibule pokrájená na droboulinké kousky (případně ji umixujte, aby byla opravdu jemná), lžička mletého koriandru a římského kmínu, vrchovatá lžička zázvorovo-česnekové pasty, plná lžíce kokosové moučky, menší hrst oloupaných mandlí, zbytek kokosového mléka, 3 lžíce smetany na vaření, necelá plechovka krájených rajčat (množství cca ½ - ¾ plechovky), lžičku mleté papriky, lžičku turmeriku, lžičku pískavice a garam masaly.
Postup:
1) Smíchejte všechny suroviny uvedené na marinádu a kuřecí kousky několik hodin marinujte.
2) Naložené maso opečte na oleji a dejte prozatím stranou.
3) Příprava omáčky: Ve stolním mixéru umixujte rajčata, kokosové mléko, mandle a kokosovou moučku. Na středně rozpáleném oleji několik minut opékejte cibuli a zázvorovo-česnekovou pastu. Přidejte mletý římský kmín a koriandr a koření krátce opečte. Zde doporučuji dávat pozor a směs míchat, aby se mleté koření nepřipálilo.
4) Přidejte rozmixovanou pastu a zbylé koření (papriku, garam masalu, turmerik, pískavici). Podle chuti osolte, přidejte trochu vody a na nízký stupeň pomalu vařte 30 minut.
5) Do omáčky přidejte opečené kousky masa a kari zjemněte trochou smetany. Pokud je třeba podlijte trochou vody a vařte dalších 20 minut, nebo dokud maso není zcela měkké a tuk se od omáčky odděluje. Hotové kari posypte čerstvým koriandrem a podávejte s plackami čapátí nebo basmati rýží.
Poznámka: Indové milují veselé barvy. A to úplně všude – i na talíři. Některá kari získají barvu kořením, ale velmi často si kuchaři - zejména ti co vaří v restauracích, pomáhají potravinovým barvivem. Červená a žlutá frčí nejvíc. Přidávají je do marinád i omáček. Umělé barvivo je samozřejmě efektnější, než to přírodní, které je obsažené v koření. Kari na obrázku jsem též dobarvila špetkou červené potravinářské barvy. Pokud ji vynecháte, výsledná barva kari nebude tak zářivá. Jak jsem už říkala, Tikka masala je pro mě sváteční jídlo – veselé a optimistické… Proto si myslím, že si trochu té barevné jásavosti zaslouží! :-)