Kuřecí špízy patří k osvědčené klasice. Ozvláštnit je můžete výběrem neobvyklého koření - třeba indickou směsí na pečené kuře Tandoori. Tato směs koření není příliš pálivá a pokud ji navíc budete míchat s jogurtem na marinádu, stejně jak je uvedeno v receptu, pálivost koření se (téměř) ztratí. Samozřejmě záleží i na množství koření, kolik do marinády použijete. Tato směs je určená na kuřecí maso, především pečené, ale je výborná i na grilování a do kebabů. Kromě jiných obsahuje černý kardamom, anýz a skořici.
Postup:
1) Do bílého jogurtu (ideální je hutný řecký) vmíchejte několik lžiček směsi Koření na pečené kuře Tandoori. Marinádu ochutnejte a podle potřeby přidejte koření nebo nařeďte trochou jogurtu. Záleží na chuti, ale já dávám přibližně tři plné lžičky na půl kila masa. Kuřecí maso nakrájejte na větší kostky. Přendejte do misky a zalijte kořeněným jogurtem. Přikryjte a dejte do chladu marinovat několik hodin nebo přes noc. Bambusové špejle namočte ve vodě, do které nejdříve vymačkejte šťávu z půlky citrónu.
2) Marinované maso napichujte střídavě s dílky červené cibule a bílé papriky. Pečte na středně rozehřátém grilu z obou stran, dokud maso není zcela měkké.
3) Kuřecí špízy před podáváním pokapejte čerstvou limetkovou šťávou. Servírujte s plackami čapátí a jogurtovou rajtou. Jogurtovou rajtu můžete připravit různými způsoby. Například s okurkou a kořením: do bílého jogurtu nastrouhejte najemno salátovou okurku, dochuťe limetkovou šťávou a kořením.