Potřebujete: 1 hrnek loupaných neslazených pistácií, 2-3 hrnky vody rozdělené na tři díly, špetka soli.
Postup:
1) Pistácie namočte do 1 hrnku vody na 8 hodin nebo přes noc. Vody dejte dostatek, protože pistácie ji hodně nasáknou.
2) Pistácie zceďte a propláchněte pod tekoucí vodou. Přendejte do stolního mixéru a umixujte s jedním hrnkem čisté vody na hladké hutné pyré. Přidejte poslední díl vody (cca 0,5 - 1 hrnek nebo dle potřeby) a znova mixuje několik minut dohladka. Přideje špetku soli.
Pistáciové mléko můžete použít přímo nebo před další přípravou zcedit přes jemné plátýnko - záleží jak máte výkonný mixér a zda je umixovaná hmota opravdu jemná a bez "drobečků". Pistáciové mléko skladujte v lednici a spotřebujte do tří dnů. Je normální, že se vytvoří sedlina. Proto před použitím mléko dobře protřepejte.