Léto se ještě neloučí! A jedním z nejlepších způsobů jak si letní dny zpříjemnit je porce lahodné domácí zmrzliny. Možná už jste zkusili různé ovocné varianty a chcete vyzkoušet něco méně obvyklého. Pak mám pro vás výborný tip na poctivou pistáciovou. Pistáciová zmrzlina byla vždy jedna z mých nejoblíbenějších, a proto jsem od její domácí varianty měla velká očekávání. Především jsem chtěla, aby zmrzlina měla tu správnou sněhovou strukturu a nebyla to nakonec jen pistáciová dřeň. Hledala jsem recept bez vajec, kde se hmota před mražením nemusí vařit a následně ani prošlehávat. Jeden takový jsem nakonec našla, vyzkoušela a moje očekávání splnil na jedničku. Tato zmrzlina je prostě výborná – ať už ji budete servírovat jen tak nebo v luxusní čokoládové krustě, kterou si hravě připravíte během pár minut.
Potřebujete: 2 hrnky 40% šlehačky (40% není nutnost, ale každé procento navíc ve výsledku mile potěší), 1 hrnek kondenzovaného mléka, 1 a ¼ hrnku vody, 1 hrnek sušeného mléka, 1 a ¼ hrnku !nesolených! pistácií. (Ačkoli zde jako měrku uvádím „hrnek“ ve skutečnosti jsem použila 200g kelímek od kunínské 40% šlehačky).
Na čokoládovou krustu potřebujete: čokoládu na vaření, kokosový olej a prázdné papírové košíčky na muffiny.
Postup (aneb trochu se v tom hrnkovém guláši zorientujme): Máme tu dva kelímky sladké 40% šlehačky. Jednu z nich ve velké míse vyšlehejte dotuha (opravdu do TUHA) a druhou ponechte tekutou. Ta velká mísa se za chviličku bude hodit, protože ostatní ingredience budete přidávat právě k tuhé šlehačce.
Teď si připravte pistácie: 1 hrnek rozemelte najemno (robot s noži na zeleninu je na to fajn) a ¼ hrnku rozsekejte nahrubo. V posledním přípravném kroku prostě jen smíchejte vodu se sušeným mlékem.
Teď už můžete všechny připravené ingredience spojit. Postup je následovný: 1) Sušené mléko rozpuštěné ve vodě promíchejte s tekutou šlehačkou a kondenzovaným mlékem. Přidejte pistácie, ale pár větších kousků nechte na závěrečné posypání zmrzliny těsně před tím, než ji šoupnete do mrazáku. Směs postupně a opatrně přimíchejte k dotuha ušlehané šlehačce. 2) Nalijte do plastového kontejneru s pevným zavíráním (zavírání je opravdu důležité, aby se ke zmrzlině nedostala vlhkost a netvořily se krystalky) nebo do čokoládových mističek. Zmrzlinu ještě posypte většími kousky nahrubo posekaných pistácií a dejte zmrazit.
Zmrzlinu už není třeba prošlehávat. Nechte v mrazáku několik hodin.
Čokoládová krusta: Rozpusťte pár kostek čokolády na vaření s kokosovým olejem. Jednotlivé košíčky na muffiny čokoládou vylijte. Nejdříve čokoládu nalijte na dno pohárku a pak krouživými pohyby až do okrajů košíčků. Košíčky dejte zmrazit. Zatuhnou poměrně rychle, takže je můžete připravit jen chvilku před tím, než se pustíte do přípravy zmrzlinové hmoty. Papírový pohárek zatím neodstraňujte a zmrzlinu plňte do košíčků. Dejte zmrazit. Papírový košíček stáhněte z jednotlivých porcí až těsně před servírováním.