Odlehčený čerstvý start do nového roku si žádá odlehčený a čerstvý jídelníček! Domácí krémový sýr jsem chtěla vyzkoušet už dávno. Připravíte ho s minimem ingrediencí a v nekonečně mnoha variantách – ať už čistě přírodní chuti jen s trochou soli nebo s bylinkami, nasekanými olivami, sušenými rajčaty s bazalkou nebo i s kousky uzeniny. Já jsem tentokrát přidala kopr a jemně pokrájenou červenou cibuli. V kombinaci s domácími bagetkami (posypané mořskou solí a černuchou a sklenkou červeného vína neměl pomazánkový sýr chybičku. Už se těším na další kombinace…
Potřebujete: 1 litr plnotučného mléka (minimálně 3,5% tuku), lžíci až dvě octa, ½ šálku bílého jogurtu (množství je odvislé od výsledné konzistence připravovaného sýra, přidávejte tedy jogurt postupně po lžících). K dochucení hotového sýra: sůl, pepř, citrónová šťáva, kopr, jemně pokrájená červená cibule.
Příprava je velmi jednoduchá: Nejdříve si udělejte klasický panýr: V hrnci zahřejte mléko a přiveďte k varu. Za stálého míchání povařte dvě minuty a přilijte ocet. Z mléka se ihned oddělí syrovátka. Ještě pár minut vařte a míchejte. Přípravu panýru podrobně popisuji zde.
Slijte přes cedník vystlaný plátýnkem a zachycený sýr propláchněte pod tekoucí vlažnou vodou. Plátýnko pevně zabalte, konce dobře utáhněte a panýr pořádně a několikrát po sobě vyždímejte, aby z něj odtekla všechna přebytečná voda.
Přendejte do misky a hrudky sýra rozmixujte nebo vyšlehejte spolu s bílým jogurtem dohladka. Podle chuti dosolte, opepřete, vmíchejte nasekaný kopr i cibulku a zakápněte čerstvou citrónovou šťávou. Podávejte chlazené s čerstvým pečivem.