Strouhaný kokos využijete nejen do buchet a sladkých dezertů, ale i do jídel asijských a thajských pokrmů. Čerstvý srouhaný kokos nebo kokosové plátky si snadno připravíte i doma.
Postup:
1) Kokosový ořech nejdříve očistěte od vláken a prorazte jeden z otvorů na jeho vrchu. Poznáte ho tak, že je na rozdíl od zbývajících dvou mělký a světlý. Kuchyňským nožem snadno vyhloubíte otvor, kterým pak necháte odkapat vodu.
2) Předehřejte si troubu na 200°C a kokosový ořech položte na rošt. Pod rošt dejte pekáč, protože z kokosu může vytékat lepkavá dužina a znečistit dno trouby. Asi po patnácti minutách se na kokosu objeví malá prasklina, ze které vytéká tekutina.
3) Kokos vyndejte z trouby a zabalte do utěrky. Z obou stran do něj klepněte paličkou na maso. Skořápka pukne podél celého obvodu a z oříšku ji snadno stáhnete. Nejlépe vám to půjde šroubovitým tahem od sebe. Pozor ať se nespálíte. V ořechu ještě může být zbytek horké vody.
4) Horní vrstvu dužiny očistěte ostrým nožem a dužinu nastrouhejte. Usušte ji na suchém dobře větraném místě. Abyste získali konzistenci moučky, nastrouhaný kokos po usušení umixujte ve stolním mixéru. Z jednoho kokosu připravíte přibližně 100g kokosové moučky.